Om koret

 

Embla er et damekor bestående av 22 sangere i 20-, 30-, og 40-åra, opprinnelig bygd opp fra sangmiljøet rundt det som i dag er musikkvitenskap på Institutt for musikk, NTNU i Trondheim.

Navnet er hentet fra norrøn mytologi, der Embla var den første kvinne på jorden. Hun forbindes med kreativitet, kvalitet og kunstnerisk vekst - kvaliteter vi ønsker å stå for.

Embla er et aktivt kor med mange prosjekter. Musikalsk kjennetegnes vi først og fremst av en homogen og vakker klang. Dette er et resultat av dirigentens utrettelige arbeid og fokus.

Korets repertoar spenner fra folketoner til ny norsk musikk. Et av Emblas satsningsområder er å spre ny damekormusikk, derfor har vi fått mange komponister til å skrive for oss. Blant dem er Ståle Kleiberg, Truls Waagø, Trygve Brøske, Eldbjørg Raknes, Eva Ugalde og Maija Skille. Også korets egne medlemmer, samt tidligere medlemmer, bidrar til repertoaret, blant disse er Hanne Bæverfjord, Eva Holm Foosnæs og Ingunn Solem. 

Historien

Kimen til Embla ble lagt på en korøvelse for grunnfagskoret (grunnfag musikk -92) da ingen av guttene dukka opp, og Norunn sporenstreks fløy på kontoret for å hente damekornoter. Jentenes stemmer var så homogene at under Egil Hovlands O come let us sing var overtonene så tydelige og klare at Norunn nesten mistet pusten. Da hun ble kontaktet av NRK for å spille inn gamle norske barne- og folkesanger til Mari Lunnans Sangtimen, utgjorde disse jentene stammen i denne sanggruppa.

I 1994 tok Norunn mot til seg og meldte gruppa på en internasjonal korkonkurranse i Oscarshamn i Sverige, og jentene samlet seg til første øvelse i april. I juni, to måneder seinere, gikk de til topps under navnet Frøkenstiftelsen og koret var stiftet. Navnet Embla tok koret i 1997 da de innså at Frøkenstiftelsen ble en for stor utfordring å uttale i internasjonal sammenheng. Flere av de opprinnelige medlemmene er fortsatt aktive i koret.

Navnet Frøkenstiftelsen kom forøvrig inn i bildet på en togtur med Trondheim Symfoniorkester fra Lillehammer til Trondheim i 1993, etter en oppsetning av Norges ufullendte nasjonalopera om Olav Trygvason (Bjørnson/Grieg) i den dengang nyåpnede konsertsalen på Maihaugen. De åtte jentene som utgjorde starten i Frøkenstiftelsen holder fremdeles jubileet av 27. februar 1993 i hevd. Disse åtte var Hege Anita Vagnild, Elisabeth Silseth, Camilla Rusten, Hazel Eilertsen, Hanne Bæverfjord, Gunn Astrid Stalheim, Synnøve Hadland Scarbocci og Julie Skjelbred Ulvin.

Og resten er som de sier, historie...